top of page

PUF  2019

Lutkovna karavana- PUF na Plavajočem gradu:

26.8. Sokoliči, 27.8. Hrvoji, 28.8. Gračišče - Kubed, 29.8. Truške

30.8. Koper (zaključni dan PUF festivala na Primorskem) 31.8. PUF gostuje na Gradu Snežnik

*****************************************************************************************************************************

__________________________________________________________________________________________

2.7.2019

Center mladih Koper:

11.00 LUTKE IN LUČKE: 7 kratkih izpitnih lutkovnih predstav  študentov pedagoške fakultete 

Primorske univerze, sodelovanje PUF in UP PEF, za izven, vstopnine ni! Z odmorom,

med katerim bodo otroci postreženi s sladolednimi lučkami.

 

Program:

1. sklop 11.15

Vodnjak želja (15 minut): Tina Slavkovič, Daša Belič, Špela Kuhar, Tea Dolinar

Oblaki (10 minut): Klara Bezek,Katrin Sedmach, Nataša Berneš

Potovanje (10 minut):Vanja Petrič, Barbara Kocjančič Stepančič, Anna Bremec

Velika in mala miš (10 minut):Mateja Šepec, Sara Begović, Tajda Lipovšek

12.00 Odmor za sladoled

drugi sklop 12.15

Mišek in vetrovi (15 minut): Klara Kordiš, Tanja Gaeta

Oblaki 2 (10 minut), Kristina Mars, Branka Furlanič Pavlić

Velika in mala miš (10 minut), Klemen Lenček, Karolina Vidergar, Zala Spruk

Predstava uličnega gledališča, cirkusa in commedie dell’Arte.

Dva pustolovca, na potovanju med sanjami in resničnostjo na nenavadni ladji, ki jo drži raztegnjena jeklena žica. Strast, upor, nevihta, morski psi - vse na raztegnjeni žici, ki ustvarja eksplozivno mešanico čustev, akrobatske spretnosti, komedije in poezije

​​

4.7. Park Hlavaty  

10.00  Hiša otrok in umetnosti: O belem mucku, ki je bil čisto črn   lutke /burattini 2+  

 http://www.hisaotrok.si/o-belem-mucku/

V družini Belimuc so bili od nekdaj vsi beli. Mama in oče sta bela, babici in dedka so beli,  prababice in pradedki, bratranci in sestrične, strici in tete … Vsi so bili beli. Danes v družini Belimuc pričakujejo naraščaj. Očka se nestrpno sprehaja sem in tja, ko se končno iz košare zasliši nežno mijavkanje. Mama in očka Belimuc si presrečna ogledujeta male mucke, nato pa osuplo obstojita, ko med samimi majhnimi belimi kepicami zagledata drobno črno glavico. Kaj takega se v družini Belimuc še nikoli ni zgodilo. "Saj je prav tak kot košček premoga na preprogi iz snega!."

Zgodba: CLAUDE AVELINE - Ideja in režija: KATJA POVŠE in IRENA RAJH - Dramaturgija: ANŽE VIRANT - Likovna podoba: VERONIKA VESEL POTOČNIK - Glasba: GREGOR ZEMLJIČ in NINA SARDI - Izdelava scenografije: GORAZD RAJH - Izdelava lutk: MARINA HROVATIN - Kostumografija: IZTOK HRGA - Igra in animacija: KATJA POVŠE in IRENA RAJH - Produkcija: Lutkovno gledališče FRU-FRU in Hiša otrok in umetnosti 

 

8.7. Ukmarjev trg, Taverna:  OTVORITEV FESTIVALA 

​19.00 ODPRTI ODER: Potujoči kabare treh uličnih umetnikov iz Uragvaja in Italije. Trije popotni ulični umetniki so se srečajo na svojih poteh, pomešajo svoje kovčke in zgodbe, smeh in glasbo in sestavijo ta nenavadni koncert. Gledališče objekta, komedije, magije in glasbe z vseh koncev sveta pripoveduje o tem, kaj jim pomeni življenje.

 

19.30 Rozin teater: Pozor, sprememba!  Kekec odpade, če bo mogoče ga bomo prestavili v avgust.   Andrej Rozman Roza bo odigral nadomestno predstavo BALON VELIKON 3+ 

Petletni Oskar živi z mamo v blokovski soseski. Ima dva nergava soseda, ki na svet gledata s svojimi ozkimi strokovnimi očmi in Oskarju ne pustita, da bi živel v svetu igre. Nekega dne Oskar najde bankovec, s katerim si gre kupit vrečko presenečenja. Ko vrečko odpre, se realistična zgodba spremeni v pravljico. Iz vrečke namreč zraste ogromen balon, ki Oskarja odnese visoko nad resničnost, zvečer pa ga spet varno vrne domov.

Predstava o odrešujoči moči domišljije za enega igralca in animatorja, veliko namizno marioneto, tri male nošene lutke in balon. V zaključnem delu dobi možnost za sodelovanje s svojimi domislicami tudi občinstvo.

20.00 Los Filonautas (DE-Ar): Prostovoljni potop, Ulično gledališče / teatro di strada 3+

http://www.lastronauta.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=5&lang=en

Predstava uličnega gledališča, cirkusa in commedie dell’Arte.

Dva pustolovca, na potovanju med sanjami in resničnostjo na nenavadni ladji, ki jo drži raztegnjena jeklena žica. Strast, upor, nevihta, morski psi - vse na raztegnjeni žici, ki ustvarja eksplozivno mešanico čustev, akrobatske spretnosti, komedije in poezije.

 

21.00 Teatralični koncert: FEKETESERETLEK - FREE & BRAVE;  Matija Solce & Co (Slo-Cz-Sk-Ru) 

Gledališki sekstet Fekete Seretlek na novo uporablja, spreminja in meša motive iz svetovne glasbe in prek njih ustvarja svoje izvirne kompozicije. Virtuozno šesterico sestavljajo harmonikar Matija Solce (SLO), violončelistka Anička Bubniková (CZE/RUS), kontrabasist Pavol Smolárik (SVK), violinist Jiři N. Jelinek (CZE), trobentač Jan Meduna (CZE) in tolkalist Ivo Sedláček (CZE), vsak od njih pa prispeva tudi svoj glas. Njihove poti so se križale med študijem na gledališki akademiji DAMU v Pragi, zato ne presenečajo gledališke prvine, vtkane v razposajeno glasbeno tkanino mednarodne druščine slovanskih korenin, ki se še posebej razvname ob odzivnem občinstvu. MOderator: Fergus Walker - Panda (AUS-Kitajska)

​9.7. Ukmarjev trg, Pristaniška 

19.30 Teatro Matita- Matija Solce: Pulcinella, lutke/burattini  3+

Pulcinella je lik, star več kot petsto let, grajen na situacijski komiki in minimalizmu. V Matijevi predstavi nastane iz preprostega belega robca, nato oživi, dobi svoj glas in si poišče partnerje za igro: roko, harmoniko, piščalko, kastanjete in naposled Matijo samega. S črno masko, belo obleko in značilnim glasom se zdi kot nekakšen anarhist, ki se nikogar ne boji, v prepiru z njim pa vsakdo potegne krajši konec. Predstava Pulcinella je obredla že večino mednarodnih lutkovnih festivalov, klubov in alternativnih prizorišč od Evrope do Azije, Južne in Severne Amerike, Japonske in Rusije ter prejela številne nagrade in priznanja doma in v tujini. Od premiere leta 2002  je imela več kot 400 ponovitev. Primerna je za otroke od 4 let naprej, družinsko publiko pa tudi odrasle.

20.00 Los Filonautas (DE-Ar): Prostovoljni potop, Ulično gledališče / teatro di strada 3+

http://www.lastronauta.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=5&lang=en

Predstava uličnega gledališča, cirkusa in commedie dell’Arte. Dva pustolovca, na potovanju med sanjami in resničnostjo na nenavadni ladji, ki jo drži raztegnjena jeklena žica. Strast, upor, nevihta, morski psi - vse na raztegnjeni žici, ki ustvarja eksplozivno mešanico čustev, akrobatske spretnosti, komedije in poezije

 

21.00 ODPRTI ODER: Buskers open street: 

Potujoči kabare treh uličnih umetnikov iz Uragvaja in Italije. Trije popotni ulični umetniki so se srečajo na svojih poteh, pomešajo svoje kovčke in zgodbe, smeh in glasbo in sestavijo ta nenavadni koncert. Gledališče objekta, komedije, magije in glasbe z vseh koncev sveta pripoveduje o tem, kaj jim pomeni življenje.

11.7. Park Hlavaty 

10.00 LG TRI: O kužku in muci, lutke/burattini 2+

Kužek in muca sta velika prijatelja. Skupaj živita in se trudita, da bi vse delala tako kot ljudje. Seveda pa ne moreta delati vsega kot ljudje, saj vendar nimata rok, pa tudi v šolo ne hodita. Zato včasih kaj delata tudi malo po svoje. Pospravljata hišo, kuhata, se igrata...

Zabavna predstava z ročnimi lutkami na malem klasičnem paravanu. Paravan med predstavo oživlja, animator je soigralec lutkam. Preprosto, lahkotno in primerno tudi za najmlajšo publiko.

http://www.kud-lg3.si/index.php?page=predstave&sub_id=3

 

13.7. Park Hlavaty, Pristaniška (v primeru slabega vremena TAVERNA!)

10.45 Teater Cizamo: Legenda o vitezu Erazmu Predjamskem, interaktivna ulična predstava, 3+

Zgodba o našem najbolj znanem vitezu, ki je bil nesrečno pokončan na kraju, kamor gre še kralj peš. Bohotno izvedena legenda v maniri revnega popotnega gledališča, celo v verzih! Zaradi pomanjkanja igralcev, je celo predstavo potrebno sodelovanje gledalcev...

https://teatercizamo.wixsite.com/cizamo/legenda-o-erazmu-predjamskem

18.7. Park Hlavaty

10.00: Maša Jazbec: Sprehod v knjige; v sodelovanju s  francoskim kulturnim centrom za ustvarjalno otroštvo (Centre de Créations pour l'Enfance, Fr) in festivalom Partir en livre. 

Šama je dekle, ki izredno rada potuje. Šama obožuje potovanja. Šama potuje z vlakom, z avtomobilom, s kolesom, peš ali pa celo z ladjo! Tokrat se Šama odpravi na pot s kovčkom v roki. A to vsekakor ni čisto navaden kovček kot vsi ostali. Šamin kovček je kovček s čarobnimi knjigami, ki se lahko spremenijo v lutke in pripovedujejo zgodbe tistim, ki so pripravljeni prisluhniti še neizrečenim in nepoznanim zgodbam …

https://www.partir-en-livre.fr/

​​

19.7. Ukmarjev trg - pozor sprememba programa, namesto Kamišibaja bo lutkovna predstava:

19.30 Lutkarnica Koper: O lisički zviti tički in drugih zverinicah

Nika Solce v lutkovno glasbeni predstavi "O lisički zviti tički in drugih zverinicah" otrokom in njihovim staršem približa svet poučnih ljudskih pravljic, ki jih začini z ljudskimi pesmimi in napevi.

20.00 Il Mascaredas It): Areste Paganos in hudičeva moka; tradicionalne lutke iz Sardinije  5+

https://www.ismascareddas.it/produzioni/areste-paganos-e-la-farina-del-diavolo/

Kaj se zgodi, če nesmrtna zgodba o Romeu in Juliji skoči s strani Shakespeareja in se pokaže na sceni lutkovnega gledališča?

Klasična ljubezenska zgodba in pustolovščina, polna gagov, scenskih efektov in komike. Aresteja Paganosa je ustvarila domišljija Donatelle Pau in Tonino Murru, z namenom, da bi Sardiniji dali lutko, zakoreninjeno v sardinski kulturi in tradiciji. Nastopali so na mnogih festivalih po svetu in so dobitniki pomembnih nagrad.

20.7 Pristaniška 

10.45 Lutkarnica Koper - Nika Solce: Sončnica, glasbeno lutkovna predstava/ spettacolo musicale con burattini  2+

https://www.mclu.info/puppet-studio-lutkarnica

​25 .7. Park Hlavaty 

10.00 LG NEBO: Zrcalce; lutke /burattini 2+ 

Na gozdni jasi zajec najde zrcalce in v njem uzre svojo podobo. Vesel, da je našel "svojo sliko" jo pokaže drugim živalim, a vsaka od njih trdi, da je slika njena. Nazadnje sliko medved odnese k svoji družini in na njej res vsi prepoznajo medvedjo glavo. Ker je poleg živali in rastlin prav les največje bogastvo gozdov, so lutke narejene iz lesa. Celoten vtis dopolnjuje glasba, izvajana pretežno z lesenimi inštrumenti.

http://www.ljudmila.org/nebo/zrcalce.htm

1. 8. Park Hlavaty 

10.00 Lutke Zapik: Pravljice po izbiri, Kamišibai 2+

http://www.lutke-zapik.si/kamisibaj/

Kamišibaj, japonska umetnost pripovedovanja ob slikah ob lesenem odru, je v Sloveniji postal prava epidemija. Ljudem vseh generacij in iz različnih okolij pomaga prisluhniti sebi in jih na način umetnosti povezovati z drugimi.

Igor in Jelena, ki ju v Piranu kličejo gospod in gospa Kamišibaj, kamišibajkarji pa "ata in mama" slovenskega kamišibaja sta od 2013 do danes izobrazila več kot 500 kamišibajkarjev, jedro slovenskega kamišibaj gibanja.

 

8. 8. Park Hlavaty 

10.00: LG Bobek: Lila Prap: Tisoč in ena, lutkovna predstava /burattini 3+

http://www.kud-lg3.si/index.php?page=predstave&sub_id=14

 

9.8. Ukmarjev trg 

19.00

- Mikropodium (Hu): STOP! lutke /burattini 2+

- izbrana študentska predstava, sodelovanje PUF in PEF, projekt Lutke in lučke:

Klara Kordiš & Tanja Gaeta: Mišek in vetrovi; lutkovna predstava  3+

- Špela Pahor: Roža Katarina in druge zgodbe, kamišibai 3+

10.8. Pristaniška  

10.00 in 10.45 Micropodium (HU): STOP! Lutke /burattini 2+

15. 8. Park Hlavaty 

10.00: Slikovedke: Kamišibai, 2+

Atelje Slikovedke je ustvarjalni tandem, v katerem sodelujeta Jerca Cvetko, dipl. pedagoginja, izvajalka kamišibaj gledališča in Jure Engelsberger, ilustrator in glasbenik. Praktično in raziskovalno se s kamišibajem ukvarjata, odkar se je prvič pojavil v Sloveniji. Prirejata ljudske in ustvarjata avtorske zgodbe za otroke in odrasle. Sta trikratna dobitnika Zlatega kamišibaja na Slovenskem festivalu kamišibaj gledališča. Vodita delavnice in seminarje o kamišibaju in sta avtorja skripte Likovna izdelava kamišibaja.

Jerca in Jure nam bosta s slikami skozi kamišibajev odrček povedala več zgodb

16.8. Taverna - Trg Carpaccio 

19.30, CTA (It) -LG Zapik (Si): Račka olivija gre v svet, lutke/burattini 2+

http://www.lutke-zapik.si/2018/04/04/novo-v-zapiku-racka-olivija-gre-v-svet/

Svet je darilo, pravzaprav je velik kup daril. Ko odpiramo enega za drugim, smo presenečeni, vznemirjeni, včasih navdušeni, včasih pa razočarani in  jezni… Tako kot mala račka Olivija, ki je tudi sama darilo. Kot vsakdo, ki pride na ta svet in ga začne spoznavati. Otroci jo spremljajo vse od jutra do večera. Veselijo se njenih velikih malih zmag, skupaj z njo se čudijo in se navdušujejo, ob neuspelih poskusih, pa se skupaj z njo jezijo in zabavajo. Namesto travnika iz kock, ribnika v lavorju, kupčka mivke za potičke, škatel, v katerih se da zaspati, ali pa se prevažati naokrog, bi lahko bilo karkoli, saj je svet "ena velika stvar". 

A vse skupaj dobi smisel le, če lahko vse naše pustolovščine s kom podelimo. Na primer z zeleno žabo …

20.00,  Gran teatrino della Marignana (It): Najdenček v hudičevi hiši, lutke/burattini 4+

http://www.miracubi.it/easyne2/eventi-avvisi/un-trovatello-in-casa-del-diavolo/

Ustanovitelj beneškega gledališča Gran Teatrino della Marignana je pisatelj, poet, lutkar in animator  Gigio Brunello. Od leta 1978 režira in je avtor vseh svojih predstav, ki temeljijo na klasičnih figurah commedie del arte.Sodeluje s pomembnimi italijanskimi režiserji, njegovo delo pa mu je prineslo številne nagrade javnosti in kritikov, med ostalimi  Zlato marioneto na lutkovnem delu Mittelfesta in Zlato morsko deklico na festivalu "Prihajajo iz morja"

Predstava Najdenček v hudičevi hiši je bila predstavljena na mnogih evropskih festivalih in se na humoren način poigrava z vprašanjem, ali hudič res obstoja? Giggio je na to vprašanje dobil odgovor, ko je svojemu Harlekinu in Kolombini na oder postavil nedolžnega najdenčka, za katerega pa  se ve, da je za hudiča kot za muho med. Prej ali slej naj bi se prikazal  hudič. In tako je tudi bilo ..

 

17.8.  ob 11.00 Taverna 

Gran teatrino della Marignana (It): Najdenček v hudičevi hiši, lutke/burattini 4+

http://www.miracubi.it/easyne2/eventi-avvisi/un-trovatello-in-casa-del-diavolo/

Ustanovitelj beneškega gledališča Gran Teatrino della Marignana je pisatelj, poet, lutkar in animator  Gigio Brunello. Od leta 1978 režira in je avtor vseh svojih predstav, ki temeljijo na klasičnih figurah commedie del arte.Sodeluje s pomembnimi italijanskimi režiserji, njegovo delo pa mu je prineslo številne nagrade javnosti in kritikov, med ostalimi  Zlato marioneto na lutkovnem delu Mittelfesta in Zlato morsko deklico na festivalu "Prihajajo iz morja"

Predstava Najdenček v hudičevi hiši je bila predstavljena na mnogih evropskih festivalih in se na humoren način poigrava z vprašanjem, ali hudič res obstoja? Giggio je na to vprašanje dobil odgovor, ko je svojemu Harlekinu in Kolombini na oder postavil nedolžnega najdenčka, za katerega pa  se ve, da je za hudiča kot za muho med. Prej ali slej naj bi se prikazal  hudič. In tako je tudi bilo .

 

22.8. Park Hlavaty  -Taverna

10.15 LG Bičikleta:  Mehurčki (upodobljena poezija Otona Župančiča),  lutke/burattini 2+

https://www.bicikleta.com/predstave/mehurcki/

23.8. Ukmarjev trg 

19.00 Eya y Compañia (Argentina), Akrobatski ulični cirkus /acrobati, circo di strada

http://eyacirco.com.ar/

24.8. Pristaniška 

10.45 Eya y Compañia (Argentina), Akrobatski ulični cirkus /acrobati, circo di strada

http://eyacirco.com.ar/

25. 8., Taverna - Ukmarjev trg

16.00 – 20.00 Qixot de 8, Katalonija /Catalunia: Igre/giochi

http://www.guixotde8.com/

17.00-19.00  Gledališče dela (Si): Lutkovni poligon, igre / giochi 2+

19.00 Andrej Tomše, ulična predstava z akrobatiko in žongliranjem, 

26. 8., Ukmarjev trg

16.00 – 20.00 Qixot de 8, Katalonija /Catalunia: Igre/giochi

http://www.guixotde8.com/

17.00 – 18.00 PUF karavana in Etno HistEria džumbus pred odhodom Džumbusbusa v Sokoliče na Plavajoči grad

 

27. 8., Ukmarjev trg

17.00 – 18.00 PUF karavana  in Etno HistEria džumbus pred odhodom Džumbusbusa v Sokoliče na Plavajoči grad

 

29. 8., Ukmarjev trg

17.00 – 18.00 PUF karavana in Etno HistEria džumbus pred odhodom Džumbusbusa v Sokoliče na Plavajoči grad

 

27. 8., Ukmarjev trg

17.00 – 18.00 PUF karavana in Etno HistEria džumbus pred odhodom Džumbusbusa v Sokoliče na Plavajoči grad

​26. - 29.8  PLAVAJOČI  GRAD IN ETNO HISTeRIA v Sokolčih, Hrvojih, Gračišču in Truškah 

z lutkovnim od 18.00- 21.00, Etno Histeria z glasbenim programom do 23.30.

Vsak dan ob 18.00 vozi v festivalske vasice DŽUMBUS BUS,  rezervacije prevoza obvezne na 041 778061

program lutke, ulično gledališče, dogodki glej na tej spletni strani - plavajoči grad program

29. 8. Park Hlavaty

10.30 Eva Sotriffer, It : MEEEEEH! Lutke /burattini 2+

https://www.evasotriffer.com/it/repertorio/meeh/

 

30. 8. Park Hlavaty, Taverna, Pristaniška, Ukmarjev trg

10.45 Meital Raz (iZRAEL), ZEBRA

OD 17.00 - 24.00 plavajoči grad: lutke, ulično gledališče, klovni, inštalacije, igre, 4 koncerti

NEWS 2019

MAJ 2019

Teatro Matita - Matija Solce in teatralični bend FEKETE SERETLEK (predstave in koncerti)

1.5. Dunaj (Schubert Theatre) - DOG S LIFE

2.5. Nitra  - LITTLE NIGHT TALES

3.5. Bratislava (VŠMU) - DOG S LIFE

4.5. Praga (Klub DAMU) - FEKETE SERETLEK

5.5. Praga (Vila Štvanice) - FEKETE SERETLEK

12.5. Gyor  (Five churches festival) - DOG S LIFE

13.5. Gyor   (Five churches festival) - RAT

26.5. Brno (Kravi Hora) - PULCINELLA, HAPPY BONES

 

APRIL 2019

Teatro Matita - Matija Solce in teatralični bend FEKETE SERETLEK (predstave in koncerti)T

 

6.4.   Pariz (Czech Centre) - PULCINELLA, FEKETE SERETLEK

19.4. Ljubljana (LGL)  - SEANSA BULGAKOV- Matija Solce režija

20.4. Ljubljana (LGL) - SEANSA BULGAKOV - Matija Solce Režija

MAREC 2019

Teatro Matita - Matija Solce in teatralični bend FEKETE SERETLEK (predstave in koncerti)

11.3. Wels (AT) - RAT (Feketeseretlek)

17.3. Praga (Palac Akropolis)  - RAT (Feketeseretlek)

19.3. Praga (Palac Akropolis) - KAR (Feketeseretlek)

30.3. Kozarišče - PunKt Matija Solce

 

 

FEBRUAR 2019

 

2.- 8.2.2019: kavč festival, program: x.co/kavcfest

9.2. Trst (Slovenska prosveta - Centro culturale Sloveno)  - PULCINELLA

16.2. Roztoky karneval - FEKETE SERETLEK

19.2. Praga (Palac Akropolis) - KAR

20.2. Praga (Palac Akropolis) - RAT

22.2. Umea (Umefolk) - koncert KATASTROFA

23.2. Umea (Umefolk) - PULCINELLA

28.2. Ostersund - koncert KATASTROFA

 

JANUAR 2019

4. - 24.1.2019 turneja Čile, Santiago

Teatro Matita (Matija Solce): Male nočne zgodbe

Etno in transit- FOLKOHOLICS: koncert Matija Solce in Nano Stern

bottom of page