top of page

Predstave za najmlajše od 2 +

(od dveh let naprej  in  1. triada OŠ)

Kontakt: Nika Solce +386 40 438 812

nikasolce@gmail.com, maja.bavdaz@guest.arnes.si, +386 41 778061

 

Za predstave od 5+, mladino in odrasle poglej v predal Teatro Matita (Matija Solce) https://www.mclu.info/teatro-matita

O Niki in Matiji Solce, kdo sta in kaj počneta, v intervjuju v Delu: http://www.delo.si/kultura/oder/matija-in-nika-solce-zasvojena-z-etnom-in-lutkami.html

Lutkovno - glasbena predstava: Pravljica o Mali beli čaplji

 

Ponudba sezona 2023/ 2024

 

1. O kužku in muci
Po Karlu Čapku Katarína Aulitisová
Režija: Ľubomír Piktor in Katarína Aulitisová
Lutke in scenografija: Martina Matlovičová

Glasba: Matija Solce
Animacija – igra: Maja Bavdaž Gross /Nika Solce

Lutkovna predstava  O kužku in muci pripoveduje o veterinarki Maji (v alternaciji o lutkarici Niki) in njunih  dveh prijateljih, Kužku in Muci, ki se lepo razumeta, pospravljata hišo, pečeta torto in skupaj z Majo poskrbita za polomljene in umazane igrače. Predstava je uprizorjena z ročnimi lutkami na namiznem prenosnem odru in številnimi drobnimi, preprostimi patenti, ki bodo mlade gledalce navdihnili za izumljanje lastnih. Če se predstavi pridruži tudi lutkovna delavnica, si v njej vsak otrok izdela svoj mini odrček – Kužkovo in Mucino hišico z gibljivimi figuricami in nadaljuje z igro doma, v vrtcu ali šoli.

 

2. Nesem sončnico na rami

 Kosovelova  poezija za otroke je prežeta s svetlimi barvami in je pravljična, igriva, brezskrbna in vesela, kakršna je tudi predstava glasbenice in lutkarice Nike Solce. V živo jo za predstavo v šoli spremlja 1 glasbenik, če pa je povabljena v večjo gledališko dvorano, pa  3 glasbeniki. Scenarij: Srečko Kosovel - Nika Solce; Glasba in vokal: Nika Solce, glasbena spremljava: Tilen Stepišnik, Žiga Šercer, Šemsudin Džopa

3. O lisički zviti tički in drugih zverinicah

Nika Solce v lutkovno glasbeni predstavi "O lisički zviti tički in drugih zverinicah" otrokom in njihovim staršem približa svet poučnih ljudskih pravljic, ki jih začini z ljudskimi pesmimi in napevi. Po zaključku predstave se bomo učili ljudskih pesmi in viž, izostrili posluh in obogatili jezik ter tako oživeli našo ljudsko tradicijo: "Naj ne ostane le del naše dediščine, ampak tudi del našega izročila prihodnjim generacijam".  

 

Igra, režija, glasbeni aranžmaji in izvedba -
Nika Solce, oblikovanje in izdelava lutk - Mateja Šušteršič, produkcija - Mednarodni center za lutkovno umetnost MCLU Koper 2014. Trajanje predstave: 40 min.

 

4. O grdinici, ki je šla na lov

Grdinica se odpravi na lov in med tem, ko poskuša ujeti miško, se zagozdi pod skalo. Na pomoč ji priskoči zajček ter jo reši. Nehvaležna Grdina  pa se odloči, da bo zajčka kar snedla. Iz zagate ga  reši botra lisica, ki ravno pride mimo … Toda vsi dobro vemo, kako zelo prebrisana je lisica. S kakšno zvijačo je tokrat rešila zajčka pred Grdino?

Igra, režija, glasbeni aranžmaji in izvedba -Nika Solce, oblikovanje in izdelava lutk - Mateja Šušteršič, produkcija - Mednarodni center za lutkovno umetnost MCLU Koper 2015. Trajanje predstave: 40 min.

5. Lisička praznuje

Lutkovno - glasbena predstava za praznovanje rojstnega dne na vašem domu.

Lisička se je odločila, da bo priredila zabavo za gospoda Medveda, ki danes praznuje rojstni dan. Skupaj s svojimi gozdnimi prijatelji so pripravili medvedu presenečenje in mu spekli slastno torto. To je bila je prava pravcata zabava!  Pili so in peli in se lepo imeli…

Avtorica in izvajalka Nika Solce

Že s šetstimi leti je Nika Solce nastopala v predstavi Deklica z vžigalicami in z družinskim gledališčem svojih staršev LG  Papilu gostovala po številnih mednarodnih lutkovnih festivalih širom Evrope. Zdaj je izvajalka in avtorica lutkovnih predstav v okviru Lutkovnega studia Lutkarnica. Kot pevka, aranžerka in avtorica pa sodeluje na slovenski etno glasbeni sceni v različnih domačih in mednarodnih etno glasbenih zasedbah (Aritmija, Faronika, Etno in transit...) 

V svojih  lutkovnih predstavah  O lisički zviti tički, O Grdinici, ki je šla na lov in Nosim sončnico na rami  Nika združuje svoja dva svetova - tako lutkovnega kot glasbenega.  Prvi dve predstavi sta osnovani  na slovenski ljudski tematiki – ljudskih basnih, tretja pa na otroški poeziji pesnika Srečka Kosovela, ki jo je sama uglasbila.

English

The tale about Cat and Dog, 3+

Karel Čapek- Katarína Aulitisová
Directed by: Ľubomír Piktor and Katarína Aulitisová
Puppet and stage design: Martina Matlovičová

Music: Matija Solce

Puppeteer (animator – actor): Maja Bavdaž Gross /Nika Solce

 

" A suitcase has two doors: one door belongs to  Dog and the other door belongs to Cat. But the window belongs to both of them. As do the room, the cooker and the little table. Do you think this is strange? The story About Dog and Cat tells us about the veterinarian Maya and her two friends, a  dog and cat who get along well, cleaning the house, baking the cake and together with Maja taking care of broken and dirty toys...

About the Fox and other small forest animals

The tale about the fox and other forest animals 2+

Creation and realisation: Nika Solce,

puppets and scenography: Mateja Šuštaršič

Production: MCLU Koper 2014.

 

In her puppet show »About the Fox and other small forest animals«  Nika pairs her two worlds, puppetry and music.

Take a trip to slovenian folk tales with  singer and pupeteer Nika Solce in this delightful, interactive performance about the witty fox.

Performance is siutable for children from 2- 3 years on and family public. It  is a combination of insightful and humorous Slovenian folk stories about the smart fox, intertwined with Slovenian folk songs.  Total presentation - 40 Minutes.

NIKA SOLCE

is a puppeteer and  a  musician in the Slovenian folk music scene. She grew up in the family of internationally recognised puppeteers. Her parents, Maja Bavdaž and Brane Solce were leading the well known Slovenian puppet theater PAPILU. At the age of six years she already performed at puppet shows and travelled with her parents the international festivals. Later on she joined various puppet groups.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page